2015. január 26., hétfő

A Ganz szerelőcsarnokának végzete és egyéb kérdések a "Széllkapuról"

Még egy bejegyzés erejéig visszatérek a Gazdasági Minisztérium-Ganz nagy szerelőcsarnok együttesre, amit Széllkapunak kereszteltek el és a "szélcsatorna kitisztításának" céljával a területen levő épületeket elkezdték bontani. Először csak a minisztérium egykori épületének bontásáról döntöttek, egy építészeti ötletpályázat kiírása mellett. Az ötletpályázatot népszerűsítettem is az Urbanista blogon annak érdekében, hogy minél többen induljanak és szülessenek jó ötletek a nagy szerelőcsarnok hasznosítására. Nem feltétlenül ezért, de sokan indultak, születtek jó ötletek a szerelőcsarnokra, díjazták is őket: jó példa a lent látható képösszeállítás is.


Majd augusztusban jött a pofon: a minisztériumi épület bontása már javában zajlott (nem is teljesen simán), miközben döntéshozók úgy döntöttek, hogy a szerelőcsarnok és a melegpörgető is bontandó, a mélygarázs és a közpark megépítése mellett. Indoklás semmi. Az ötletpályázat eredménye látszólag a kukába került, az újonnan építendő park terveiről, tervpályázatról semmit sem tudni. Utóbbit megérdeklődtem a projektcégtől (Széllkapu Nonprofit Kft.), válasz nem érkezett.

Indokolt-e vajon mélygarázs építése itt az új zöldterület létrehozása mellett? Fog-e generálni plusz forgalmat a mélygarázs, vagy ellenkezőleg, üresen fog állni a kerületieknek járó ingyenes utcai parkolás miatt?
Eléri-e a majd az új zöldterület színvonala a Millenáris parkét, ami az utóbbi 30 év egyik tájépítészeti csúcsteljesítménye Budapesten? Lesz-e tervpályázat, hasznosítanak-e valamit az ötletpályázat eredményeiből?
Lehetett volna-e értelmes funkciót találni a szerelőcsarnoknak, vagy az abból megtartott egy épületrészletnek? Hogy áll szemben egymással a bontással járó értékvesztés és hulladékgenerálás az épület megtartásához kötődő esetleges fenntartási terhekkel vagy hasznokkal?

A fentiek mind olyan kérdések, amire a közvélemény eddig semmilyen választ nem kapott. Miközben az ötletpályázat látszólag a nyilvánosság bevonása iránti szándékot mutatta, most azt látjuk, hogy ez csak képmutatás volt.

A dolog aktualitása, hogy heteken belül elkezdődik a maradék, sokak által értékesnek tartott épületek bontása. Ha ez megtörténik, akkor már nem lehet visszafordítani a történetet, de még így is lehet viszonylag jó vége, ha értelmes funkciók létesülnek a területen.Nincsenek megjegyzések: