2013. június 15., szombat

Angolságok 2. - Truro házai

Nem jelentkeztem poszttal már egy ideje, az 50 órás munkahét ezt némileg megnehezíti, illetve maradék szabadidőmben a másik blogomra koncentráltam inkább. Igaz, akadt ott is olyan poszt, amelyik befért volna ide. Ugyanakkor közben folytattam némi anyaggyűjtést fotók formájában erre a blogra is, amelyeket alább bejegyzéssé formálok.

A fotókon a trurói épületállományt igyekeztem tipizálni. Truro egy viszonylag hagyományosnak tekinthető angol kisváros, a központban sok régi épülettel, ugyanakkor a XX. század második felében sokszorosára növekedett lakóterülettel és így sok modern lakóházzal is.

Kezdjük a belvárosban, egy tipikus elizabetiánus ház a sétálóutcán (Pydar Street).


Ez itt a belváros egy későbbi épülete, zárterkélyes megoldás.


Ez pedig a Lemon Street, állítólag "a legegységesebb György-stílusú utca Bath-tól nyugatra" - pedig elvileg nem szabályozták szigorúan, magától alakult ki ez a házsor. Nem rossz, valóban. És nem túl vízszintes.


Térjünk át a lakóházakra. A korai lakóházaknál megfigyelhető némi helyi jelleg: Cornwallban minden kisebb, mint általában, az utak is keskenyek és ezek a régi lakóházak is mintha miniatürizálva lennének. Ennek az oka valószínűleg a szerényebb anyagi lehetőségek voltak.


A későbbi korok aztán már egyrészt jobban igazodtak a "nemzeti" stílushoz, másrészt kicsit nagyvonalúbbak voltak a terek tekintetében. Tehát amint a hely engedte, először megjelent az előterasz.


Aztán az előkert, és az obligát zárterkély:


Ezek az "álikerházak" a Falmouth Roadon Truro fénykorában, az ónbányászatból befolyó jövedelmekből legtöbbet szerzett családok palotáiként épültek meg.


Ez pedig a kisváros legnagyvárosiasabb házsora: zártsorú és háromszintes! Kis túlzással London központját kivéve ugyanis Anglia mindenhol szinte egyhangúan kétszintes, terjengős és nem városias.


A XX. század aztán magával hozta a modern építészetet ide is, de sajátos angol stílusban. Tehát a legtöbb helyen maradt a sorház, de a magasabb jövedelműek különálló házakba költöztek. Ez a sorház a hetvenes években épülhetett, szerintem igen jópofa:


A nyolcvanas években itt is dívott a szoknyás tető valamiért, van belőle bőven. Leginkább ilyen ikerházas formában húztak fel belőle lakónegyedeket. Valószínűleg nem túl jó minőségben, mert ezek egy része mára eléggé lecsúszott, Truro "problémás" negyedében is ilyen házak vannak.


Sok ház életkorát ugyanakkor nehéz megállapítani, mert a historizálás is nagyon dívik. A vakolaton azért látszik, hogy ez nem valami századeleji ház, csak annak az utánzata talán a 80-as évekből:



Két-három éve pedig egy egész lakónegyed épült zöldmezős beruházásban historizáló stílusban, szerintem elég ijesztően disneylandesre sikerült. Erről most csak Street View-s fotóm van.


Ez viszont egy jó és ritka példa egy nem túl régi, jó stílusban megépült házról. Az utcából kicsit kilóg, mert általában konzervatívabban építkeznek, de jól kezeli a hagyományokat is: továbbviszi a hagyományos zárterkélyt, de modern stílusban.


Ennyi, remélem, át tudtam adni Truro hangulatát...



Nincsenek megjegyzések: